Joukko bloggareita ja median edustajia suuntasi marraskuun maanantaisena iltana kohti Espoon Haukilahtea Sushi Bar Yuzuun. Illan teemana oli tutustua Yuzun toimintaan, historiaan, oppia tekemään sushiburritoja ja nyt sushirintaman uusinta ja kuuminta hottia eli sushibowlia. (Shirazi -sushia)

Sushi ei allekirjoittaneen mielestä ole koskaan ollut juurikaan se ihan kulinaristisen kärjen number one, mutta kaikki ruokamaailman uudet trendit ovat kiinnostavia, joten tämähän oli ehdottomasti koettava.
Ilta alkoi leppoisasti nauttimalla tervetuliaismaljoina sitrussakea ja samalla saimme kuunnella mielenkiintoista tarinaa Yuzun ensiparkaisusta ja sukujuurista varsin nuoren ravintoloitsijan takana. (Nimitän häntä nyt Leo nuoremmaksi. Miksi? Ymmärrätte sitten.)
Näistä ja muusta lisää tuolla alempana, mutta silti tähän väliin vielä kolme asiaa mitkä erityisesti korostui Sushi bar Yuzun toimintamallissa olivat raaka-aineiden tuoreus, tuoreus ja tuoreus.

Ai niin, ja Yuzu on muuten japanissa viljeltävä sitrushedelmä. Makumaailma on jotain sitruunan ja mandariinin väliltä.
Yuzu onkin siis nappi valinta tämän sushi ravintolan nimeksi. Ainakin minulle tulee heti mielleyhtymät raikas, eksoottinen ja mielenkiintoinen. Niinhän Yuzu olikin.
Esittelyn ja alkumaljojen jälkeen lähdimme tekemään pienissä ryhmissä jokainen omaa sushiburrittoa ja –bowlia Riinan ja Leo nuoremman opastuksella.
Samassa ryhmässä kanssani oli leikkisästi ”assariksi” nimittämäni ystäväni Carina Nikkilä ja aina niin herkullisesta Beach house kitchen –ruokablogistaan ja nelkytplus blogiyhteisön perustamisesta tunnettu Heli-Hannele Pehkonen.
Samalla kun odottelimme omaa keittiövuoroamme meille tarjoiltiin alkupalana höyryävän kuumaa misokeittoa.
Yuzun misokeitto tehdään ravintolassa alusta loppuun itse ja mukana on myös heidän pientä omaa twistiä. Kerassaan herkullista! Olisin voinut hörppiä vaikka toisenkin.

Aloitimme sushiburrittojen teolla ja mikä näissä oli erityisesti merkillepantavaa niin Yuzun ideana on helppo syötävyys.
Itse täytettä ja makua on paljon, mutta sitä riisiä ympärillä vähän vähemmän kuin olen tottunut. Itse koen erittäin tuskastuttavana ylisuuren burriton. Et pysty siitä järkevästi haukkaamaan niin, etteivätkö riisit ja täytteet tursuisi suupielistä rinnuksille. Ei siis todellakaan ainakaan mitään ensitreffiruokaa missään nimessä!
Toinen huomio kun ympäröivää riisiä on vähemmän niin täytteiden maut pääsevät paremmin oikeuksiinsa.

Ja sitten siihen uusimpaan uuteen eli sushi bowl –tuttavallisemmin kulho
Bowlin tekohan se vasta helppoa on. Kulhon pohjalle laitetaan oman nälän mukaan sushiriisiä ja siihen täytteet, lisukkeet ja kostukkeet päälle.
Misokeiton ja burritton jälkeen olin jo lähes pyörryksissä, joten rakensin oman kulhoni samalla tekniikalla – vähemmän riisiä ja enemmän täytteitä. Toimii.
Innostuin jopa asiasta niin paljon, että voisin tarjota tätä ystävilleni illanistujaisissa. Jokainen rakentaa oman kulhonsa omien makunystyröidensä mukaan. Suorastaan nerokas suunnitelma ja illan emännän aika ei mene keittiössä hääräämiseen.
Mainittakoon vielä, että normi ravintola-annos Yuzussa on paljon runsaampi kuin tekemäni. En vain yksinkertaisesti olisi jaksanut enää isompaa.



Riinan ja Leon vinkit
Sushiburriton raaka-aineet
- levämatto
- sushiriisiä
- kurkkunauhaa (raaste tai ohuet suikaleet käyvät myös)
- jääsalaatti
- marinoitua punasipulia
- teriyaki-kastiketta
- garia eli sushi-inkivääriä
- kevyesti grillattua lohta
Valmistusohje:
- Aseta levä sushimaton päälle.
- Taputtele riisi levän päälle, laita täytteet kohdalleen ja rullaa.
Sushi Bowl /Shirazi -sushi
- sushiriisiä
- teriyaki -kastiketta
- garia eli sushi-inkivääriä
- wasabia
- kurkkunauhaa (raaste tai ohuet suikaleet käyvät myös)
- avokadoa
- kimziä eli korealaista mausteista kiinankaalisalaattia
- lohta kevyesti grillattuna tai maun mukaan raakana
- ebiä eli ravunpyrstöjä
- kevätsipulia
Valmistusohje:
- Laita riisi kulhon pohjalle ja lisää kastike.
- Sommittele muut tuotteet makusi mukaan päälle.
Allekirjoittaneen vinkit:
Hyviä täytteitä voisi olla myös esim. ohueksi leikattu naudan filee kevyesti grillattuna tai marinoituna. Vegeille tietysti tofu ja miksi ei se härkkiskin sushiin sopisi.
Historiaa
Tuolla ylempänä viittaamaani ensiparkaisua selventäen Yuzun ravintoloitsija Leo nuorempi on yrittäjä jo ties monennestako polvesta ja sanan mukaisesti saanut innostuksensa varmasti verenperintönä ja äidinmaidosta.
Suvun matka kohti Suomea alkoi Venäjän Rjazanin kaupungista kun Leon iso-isoisä (meniköhän nyt oikein?) Akim Guskoff saapui kesäapulaiseksi setänsä Viipurissa omistamaan herkkutavaroiden liikkeeseen.
Mies rakastui kaupungin raitilla Aili Saloseen. Ja sitten syntyi Leo. (Leon isoisä) Syntyi myös velipoika Pekka. Mies, josta tuli Savoy ravintolassa uransa myötä myös osa tarinaa Suomen suurista keittiömestareista.
Saloseksi nimensä avioliiton myötä muuttanut isä Akim jätti herkkukaupan ja perusti säilyketehtaan. Sen nimeksi tuli Suomen Säilyke Oy.
Sodan syttyessä Akim perheineen muutti Helsinkiin. Poika Leo ei tullut oikein toimeen isän ja äidin antamilla taskurahoilla, mutta oli kekseliäs, ja oivalsi, ettei lapsilla ollut masentavien sotavuosien aikana makeisia, joten Leo alkoi keittää kotonaan nekkuja myyntiin.
Vaiherikkaiden nuoruusvuosien aikana Leo päätti, että hänestä tulee kokki.
Matka jatkui Ruotsiin ja sieltä myöhemmin norjalaiselle tankkerille. Leon maailma mausteineen ja makuineen aukeni käynneistä Iranissa, Intiassa, Egyptissä aina Etelä-Amerikkaan asti, jossa hän kuulemma syömisen takia myöhästyi laivastaan.
Useiden etappien jälkeen Leo palasi takaisin kylmään pohjolaan ja haave keittiömestarin ammatista oli syntynyt.
Loppu onkin sitten historiaa.
Lisää Leo nuoremman suvun vaiheista voit lukea täältä http://www.yuzu.fi/historia/
(Leo nuoremman isäkin nimi on Leo. Tarkemmin Leo-Jukka)

Kiitokset
Kiitokset ensinnäkin nuorelle Leolle ja koko Sushi bar Yuzun ammattitaitoiselle ja innokkaalle henkilökunnalle.
Mahtavaa nähdä miten innolla ja ylpeydellä kaikki ovat koko konseptin takana. Innostuneisuus oli ajoittain jopa ihan hengästyttävää katseltavaa. Hyvällä tavalla tietenkin. Harvoin näkee työyhteisöä josta selkeästi hyvä henki ja ilo suorastaan huokuu ulospäin ja tarttuu näin varmasti myös asiakkaan matkaan.
Kiitokset Mirva Saukkola kutsusta tähän mielenkiintoiseen iltaan. Ilta oli valtavan hyvin organisoitu ja informatiiviset kysymykset mietitty valmiiksi. Mikä mainiointa, että tällainen lievä sushi-ateisti koki täydellisen käännytyksen. Olen ehkä aikaisemmin ollut väärässä paikassa väärään aikaan – tiedä sitä. Kiitos.
Yuzuun poikkean varmasti uudelleen kun Espoon suunnalla seuraavaksi olen.
Sushi Bar YUZU
Ukkohauentie 11-13
02170 Espoo
puh. 020-735 25 75
Hyvältä nöyttää!
Yuzu-hedelmään ihastuin Japanissa, täältä en sitä ole löytänyt, mutta miksailen ”melkein-juzumehua” itse. Sushibowlit ovat niin helppoja, teen usein kun en jaksa rullata ja vääntää nigirejä & makeja.
TykkääTykkää
Minäkö keski-ikäinen blogin Tiia varmasti olisi tykännyt tuosta paikasta ❤
TykkääTykkää
Olipa unelmien ilta ja silmät kuolaavat noita kuvia…. Yuzu oli uusi tuttavuus, onneksi on aika lähellä ihan 15 minuutin ajomatkan päässä meiltä! Hauska että sushikärpänen puraisi sinua, nyt tekemään kotonakin : )
TykkääTykkää
Sushien tekeminen on tosiaan hauskaa mutta työlästä. Kulholla pääsee nauttimaan nopeammin.
TykkääTykkää
Nyt vasta viime aikoina itsekin ihastunut sushiin, ihanilta ja herkullisilta vaikuttivat ja näyttivät ruokanne, ja tuo kurssi oli varmasti avartava ja opettava, kiva oli lukea myös historiaa ja taustoja ravintoloitsijasta, kiva postaus 🙂
TykkääTykkää